Bilder från verksamheten 2019

Arkiv: Bilder från 2018 Bilder från 2017  Bilder från 2016    

Bilder från 2015     Bilder från 2014

VALBORG firades som vanligt i hembygdsparken med sång av Vårdnäskören, medverkan av scoutkåren och vårtal – denna gång av kommunpolitikern Rebecca Hovenberg. Men någon eld tändes inte, och inte heller några fyrverkerier. Eldningsförbud rådde denna torra vår. Många kom till logen för att dricka kaffe och äta korv.

Den 12 maj genomfördes en TORPVANDRING vid Kristineberg, under Birgitta Anderssons ledning. Vädret var regnigt och anslutningen därför inte så stor.

Många trivs vid hembygdsgården. Så även skarvarna som emellanåt kommer på besök från sina boplatser vid Järnlunden.

Ett ÖPPET HUS arrangerades i hembygdsgården söndagen 26 maj. De som trots blåsten lockades dit erbjöds att se samlingarna, gå tipspromenad, dricka kaffe  o s v. Barn kunde bära vatten med ok, eller pyssla inne i logen med diverse naturmaterial som Lena Lindgren och Hanna Carlshamre från Östergötlands museum tagit med sig (nedan t v). Nedan t h ses Ingemar och Annika Saand fundera på vad det där var för en manick med vev. Rätt svar var: En smörkärna, om än inte av den vanliga typen. Foto: Birgitta Andersson.

På NATIONALDAGEN sken solen, och många kom för att delta i högtidlighållandet i hembygdsgården. Ovan: Per Berg och Birgitta Andersson paraderar med svenska flaggor. Bakom lönnen skymtar Frälsningsarméns musikkår, som sedan många är ett mycket uppskattat inslag i nationaldagsfirandet i Vårdnäs. Foto: Håkan Brage.

Mycket uppskattad, och närmast obligatorisk denna dag, är även Vårdnäskören, som här ses i aktion under Ann Gustavsson Jarls ledning. Nedan, t v: Årets högtidstalare var Sanna Detlefsen, som är chef för Linköpings Stadsmission. Svenska flaggor utdelades av hembygdsföreningen dels till Boendeföreningen Västerby Allé, dels till Stefan Karlsson, Bestorp. Foto: Håkan Brage och Veine Edman.

 

Ovan och nedan: HEMBYGDSGÅRDEN i sommarprakt.

 

EKARNA och eklandskapet var ämnet för det första av sommarens tre ”Söndagskväll i hembygdsgården”, den 7 juli.  Per Milberg, Gärdala, professor vid Linköpings universitet (och ordförande i Vårdnäs scoutkår), stod för kunskaperna. Han hade en stor skara intresserade åhörare framför sig under sin föreläsning i logen (nedan). Efter kaffepaus tog Per hela skaran med sig till backarna vid Stiftsgården, där han förevisade gamla ekar i olika utvecklingsstadier (ovan).

 

 

Söndagskvällen den 21 juli var det ALLSÅNG i hembygdsgården, under Ann Gustavsson Jarls och Rebecca Jarl Evertssons ledning. Från det tillfället har vi inte någon bild.

Tredje och sista söndagskvällsprogrammet – den 4  augusti - blev det VISSÅNG. Då gästades hembygdsgården av trubaduren Göran Arvidsson (bild till vänster) från Kölefors.

 

Nedan: En KVÄLLSUTFLYKT TILL GÅRASJÖN arrangerades på tisdagskvällen 13 augusti. Man samlades i Lökebo bergtäkt, där markägaren Bert Johansson berättade om täktverksamhet. Därefter blev det en promenad genom skogen till en trevlig badplats vid den lite undangömna sjön.

Detta år blev hembygdsgården återigen skådeplats för ett bygdespel, uppsatt av teaterföreningen VÅRDNÄSSPELEN. ”DROTTNINGENS SKJORTA – en 1600-talssåpa om människans (o)förnuft” framfördes vid sju kvällsföreställningar under de två första veckorna i september. Hembygdsföreningen stod för spelplats och kaffeservering. Foto: Pelle Björk.

Innan föreställningarna var slut hann det mörkna. Linköpings akademiska kör, t v, hade en viktig roll i det musiksatta spelet. Nedan: Ensemblen och kören uppställd före premiären 1 september. Foto: Pelle Björk.

I ”textilkammaren” som håller på att skapas i stugan Kvarndalen har några damer satt upp en mattväv. Att väva mattan återstår dock. T h Katarina Karlsson och t v Kristina Stenberg och Britt-Marie Edman. Foto: Birgitta Andersson.