Bilder från verksamheten 2017

Arkiv:   Bilder från 2016     Bilder från 2015        Bilder från 2014

Göte Ericsson, t v, var ordförande i Vårdnäs hbf från starten till 1984. T h Yngve Larsson som tillhörde styrelsen under många år.

Veine Edman fick för Vårdnäs hbf:s räkning ta emot en minnestavla från Östergötlands hembygdsförbund, överlämnad av Rolf Pettersson, Vreta kloster.

Hembygdsföreningen firade sina 40 år

Hembygdsföreningens 40 år firades i Eklunda 1 december med tårtkalas och tillbakablickar på den omfattande verksamhet som bedrivits under åren. De drygt 60 medlemmarna som deltog fick höra Göte Ericsson, den förste ordföranden, berätta om hur och varför föreningen kom till. Rebecca Jarl Evertsson och Lisa Nilsson underhöll med gamla schlagers, ackompanjerade av Anne Gustavsson Jarl. Rolf Pettersson från Östergötlands Hembygdsförbund gratulerade och överlämnade en minnestavla, som ska sättas upp i Berget. Efter kaffe och tårta avslutades kvällen med en serie bilder från verksamheten under de 40 åren – inte minst från hembygdsgårdens uppbyggnad.

 

Mycket att se kring Kvilla bro

Närmare 40 personer deltog i utflykten till Kvilla bro 1 oktober. Anders Kull och Bo Jonsson, som stod för värdskapet, hade läst på ordentligt om platsens innehållsrika historia. De berättade bl a om det första försöket, i 1800-talets början, att åstadkomma kanalsjöfart i sjösystemet med slussar i Brokind och Kvilla. Och om den sista kvarnbyggnaden, som nu återfinns i Västerby. Åke Andersson, Bestorp, berättade om möbelsnickeriet som hans farfars far startade i intilliggande torpet Spångkärr - och som farfar Henrik sedan utvecklade i Bestorp. Intressanta forngravar på norra sidan (bilden ovan) besöktes, innan kaffe intogs på mjölnarbostadens tomt. Avslutningsvis promenerade de som så ville till Bosholmen, som sägs ha varit Bo Jonsson Grips rastställe mellan borgen Bjärkaholm och sätesgården Brokind. Nedan ses de församlade lyssna till Anders Kull och Bo Jonsson, namne till den medeltida jorddrotten.

trädgårdkväll 080

Söndagskväll med trädgårdsfokus

Sommarens sista ’Söndagskväll i hembygdsgården’ samlade främst odlingsintresserade. Hbf:s trädgårdsgrupp med Birgitta Andersson i spetsen visade vad som åstadkommits under det här året i kökslandet och i den nyanlagda rabatten med perenner vid Kalmarboden. Besökarna fick bl a smaka olika sorters ärter och komma fram till vilken som var godast. Torsten Sandén (T v nedan) hade med sig ett gäng från ’Kisamors lustgård’ i Horn och berättade om hur han går tillväga frösådd av olika växter. Om utbyte av frösorter talade Ruben Brage från föreningen Sesam.

trädgårdkväll 071

trädgårdkväll 077

Ovan: Intresset riktat mot fröer av spännande sorter. Foto (alla bilder från trädgårdskvällen): Veine Edman.

Många var 1950-talsnostalgiska

Åtminstone hundra personer kom till nostalgikvällen 30 juli, då 1950-talet stod i fokus. Massor av 50-talskläder och –prylar visades av Jeanette Nilsson och Helén Millving. De berättade om hur samlandet blivit en följd av deras engagemang i MG-klubben kring engelska bilar – och visade bilder från bilträffar där deltagit iförda tjusiga klänningar och hattar från decenniet i fråga. Till tidsstämningen bidrog ett rikt urval kända 50-talslåtar, som Hans och Else-Marie Petersson utarbetat.

Foto (alla bilder från arrangemanget): Bo Bäckman.

 

Vårdnäs_nostalgikväll (1)_72

 

 

Vårdnäs_nostalgikväll (22)_72

T v Jeanette Nilsson som delar intresset för 50-talsbilar och 50-talssaker med Mikael Strömberg. T h Else-Marie Petersson, som hann prova en liten hatt, innan hon fick veta att det var ’se men inte röra’ som gällde.

Nedan: Sten-Erik Stenberg var den som kom med idén att bjuda in Helen Millving t h och Jeanette Nilsson till hembygdsgården för att visa sin en del av sin 50-talssamling.

Vårdnäs_nostalgikväll (12)_72

Vårdnäs_nostalgikväll (3)_72

En del av publiken föredrog bilar framför klänningar.

Vårdnäs_nostalgikväll (21)_72

Prästgårdshistorien ägnades en söndagskväll

Ett 30-tal personer deltog i årets första ”Söndagskväll i hembygdsgården” 2 juli. Veine Edman och Mats Lundborg berättade ett och annat om prästgårdens öden under många hundra år. Vid en rundvandring i prästgårdens trädgård letades spår efter en tidigare prästgårdsbyggnad än den nuvarande, som uppfördes på 1850-talet. Liksom från en arrendatorbostad som låg på höjden snett bakom prästgården. Därefter samlades men i hembygdsgårdens loge för kaffe och bildvisning.

0702Prästgården8

Här ser vi värden på stället, prästen i Prästgården Alexandra Moraitis i samspråk med Britt-Marie Pettersson, längst t v, Anders Kull och Per Olov Alm. Nedan prästgårdsbyggningen som den ser ut från sjösidan. Foto: Birgitta Andersson.

0702Prästgården7

Nationaldagsfirande i sol och blåst

lurblasaren

Ovan: Detta års nationaldagsfirande i Vårdnäs gästades av Linköpings KFUM-kör som sjöng bl a ’Flamma stolt’ och Heidenstam/Stenhammars ’Sverige’. Rude Glantz överraskade med att framföra en egen komposition på näverlur. Foto: Ingvar Holm.

talaren

T v: Joel Halldorf, som bor i Tråstorp, höll ett mycket uppskattat nationaldagstal. Han är teol dr, ledarskribent i tidningen Dagen och kolumnist i Expressen. Foto: Ingvar Holm.

 

 

Nedan: Traditionsenligt bidrog Frälsningsarméns musikkår till nationaldagsstämningen. Eftersom också vinden blåste flyttade musikerna från högra till vänstra änden av logväggen. Foto: Ingvar Holm.

musikkaren

Nedan: Efter högtidstalet och nationalsången var det Vårdnäskörens tur att stå framför dem som hade samlats i hembygdsgården för att fira Nationaldagen. Foto: Ingvar Holm.

vardnaskoren

Vårpromenad i Viggeby naturreservat

viggeby2monros

Något deltagarrekord blev det inte vid vårpromenaden i Viggeby naturreservat söndagen 21 maj, men vädret var förträffligt och naturupplevelsen likaså. Guiden var den bästa tänkbara, Gunnar Ölfvingsson, kommunekolog och ansvarig för naturreservatet. Foto: Monica Roselius.

Nedan: Kaffepausen är inte minst viktig vid en utflykt i det fria. Närmast Per-Gunnar och Lisbeth Granath samt Marie Drotth. Foto: Veine Edman.

viggeby3ve

---------------

Flyttkarusell i hembygdsgården

0517möblering3

17 maj flyttades en del stora och tunga saker omkring i hembygdsgårdens. Meningen är föremålen ska få en mera genomtänkt placering. Till exempel ska sådant som har med snickeri att göra samlas i en snickarbod som iordningsställs i nedre boden. Här flyttar Ingemar Saand och Göran Samuelsson hjulet till den stora svarven från logen till snickarboden. Foto: Birgitta Andersson.

 

valborg17ingesv

Många Valborgsfirare

I år kom ovanligt många till valborgsmässofirandet i hembygdsgården. Allt gick till som det brukar. Scouterna tände elden, som gick rakt upp i den vindstilla kvällen. Vårdnäskören sjöng som vanligt in våren med bravur. Vårtalet hölls av kyrkoherde Elin Strömblad, följt av ett leve för våren samt nationalsången.

Foto: Inge Svensson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0425NyaSkolan60425NyaSkolan4

Skolhistoria i Brokinds nya skola

I samband med en visning av Brokinds alldeles nya skolbyggnad nära idrottsplatsen, bjöd föreningen på kaffe och en tillbakablick på skolhistorien i Vårdnäs. Detta med anledning av att 1842 års folkskolestadga fyller 175 år i år. Att alla barn skulle gå i skola tyckte många var både dyrt och onödigt. Att det var långt att gå till skolan, och barnen behövdes därhemma på gården, var andra invändningar. Men så småningom genomfördes den allmänna folkskolan även i Vårdnäs. Foto: Birgitta Andersson.