Bilder från verksamheten 2018

Arkiv:

Bilder från 2017  Bilder från 2016     Bilder från 2015     Bilder från 2014

 

Bjärka-Säbys vagnsamling visades

Wist och Vårdnäs hembygdsföreningar arrangerade 5 september i gott samarbete en välbesökt visning av den samling välvårdade vagnar som finns Bjärka-Säby magasin. Margit Ekman - på bilden i vit keps - berättade i korthet om hur gården blev mönsterjordbruk med lantbruksskola – och om hur vagnarna räddades från förfall. För expertkunskapen stod Åke Öberg, ordförande i Vallavagnarnas vänner, på bilden i blå jacka.

 

Kvällsvandring till Trollsjön lockade många

28 augusti samlades ett 50-tal personer vid Trollsjön, eller Tarmsjön som den egentligen heter. De flesta hade kommit vandrande från Brokind, medan några anlänt med bil från andra hållet. Else-Marie Petersson berättade fängslande sägnen om Barbro Påle, en grym härskarinna på Brokind som efter misslyckade begravningar i domkyrkan och Vårdnäs äntligen fick ro i Trollsjöns djup. Veine Edman informerade om stugan Torget, som ligger helt nära denna lilla sjö, och som var en extra fattigstuga, uppförd på prästgårdens mark.

Bondkomikern

Kaj Lärka

underhöll

 

vid fjärde och sista söndags-kvällen i hembygdsgården denna

sommar, 5 augusti.

 

Ett 50-tal personer och kom och hade stort nöje av den trevlige norrköpingsbons visor och kupletter till dragspelsmusik.

 

Trädgårdskväll

kring kryddor

Hembygdsföreningens trädgårdsgrupp stod för värdskapet söndagskvällen 29 juli. Eftersom torkan gått hårt åt blomrabatter och köksland fick kryddväxterna bli årets tema. T h ses bl a odlingsentusiaster från Horn

känna efter hur de kryddade smakprover som de bjöds på smakade.

Göte Ericsson berättade

om polisarbetet förr

Söndagskvällen 15 juli berättade Göte Ericsson - hembygdsföreningens förste ordförande - om hur det var när han började sin bana inom polisen. Det var på den tiden då det fortfarande fanns en fjärdingsmän i socknarna. Lämpligaste platsen att samlas på denna varma kväll var altanen på logens sjösida. Där blev det fullsatt trots VM-final i fotboll.

 

Altanen bakom logen var rätta platsen att vistas på söndagskvällen 15 juli.

En kväll med

Byledraget

Sommarens fyra ’Söndagskväll i hembygdsgården’ inleddes 1 juli med besök av dragspelsklubben Byledraget från den nordligaste delen av Östergötland.

180606x3pg

Delar av Vårdnäskören framför delar av publiken. Nedan ses Frälsningsarméns musikkår i aktion. Foto Peter Gunnarsson.

Nationaldagen

Kvällen var fin och anslutningen som vanligt god när Nationaldagen firades i hembygdsgården. Helt enligt traditionen medverkade Frälsningsarméns musikkår - liksom Vårdnäskören, som den här gången överraskade med att ta upp ’Vårdnässången’ med text av Else-Marie Petersson, Brokind. Årets högtidstalare var Lars Vikinge, Melskog, skogsbrukare, doktor i etik och kommunpolitiker. Efteråt dracks kaffe och köptes lotter i föreningens hantverkslotteri.

180606x4pg

180606x1pg

Efter sång, musik och högtidstal lockade kaffeserveringen framför stugan Berget. Foto: Peter Gunnarsson.

 180527x5ve

Bygdevandring vid Kögenäs

Ett 40-tal personer deltog i årets vårvandring, som försiggick 27 maj vid Kögenäs. Efter samling vid soldattorpet Högåsa blev det en promenad till Kögenäs by, där husen till de fem gårdarna blev kvar i bykärnan efter genomförda skiften. Yngve Larsson, som var den siste bonden i byn, och hans systerson Bo Jonsson berättade om Kögenäs historia. Så vandrade man tillbaka till Högåsa, som är pietetsfullt upprustat och vårdat av ägarna Gunilla Hallberg och Ulf Törnquist. Gunilla berättade om sina släktrötter i Kögenäs och om Högåsa, som hon ärvde i sin ungdom. På bilderna ovan och nedan ser vi Bo Jonsson (i blå skjorta)  i berättartagen på vägen till Kögenäs.  T h ovan nämnde Ulf Törnquist. Foto: Veine Edman.

180527x1ve

Nedan: Vid en bodvägg i Kögenäs fortsatte Yngve Larsson och Bo Jonssson att berätta. Foto: Veine Edman.

180527x3ve