Rotfrukter i kökslandet.

I kökslandet har vi några exempel på rotfrukter. Mer info om rotfrukterna se Rotfrukter – Wikipedia

Odling av rotfrukter i Vårdnäs.
Rotfrukter odlades under 1600-talet i Vårdnäs i så kallade kålgårdar. Rovorna och kålrötterna omnämns i texter att de odlades under 1700- och 1800-talen.  År 1907 noterades en rovbesådd areal som till och med översteg potatisens. Foderbetor har odlats under slutet av 1800- och början av 1900-talet i Vårdnäs. (Källa Vårdnäsboken, Aineström)

Vad odlades 1918 i Vårdnäs. Se Arealinventering 1918 (Mappen ”Vårdnäs förr”) Sockerbetor odlades bara på två gårdar och de kanske forslades in till Linköpings sockerbruk som var i bruk mellan åren 1905 till 1955.

 

Beta Rödbeta (Beta vulgaris var.conditiva)
I betsläktet odlade man tidigt mangold för att få bladen och så småningom utvecklades roten till rödbeta. I romersk litteratur från tiden runt Kristi födelse är rödbetan omnämnd. Till Skandinavien kom rödbetan på 1700-talet. Sorterna Egyptisk plattrund och Chioggia fanns i frökatalogerna i Sverige under 1800 -talet.
Mer info om rödbetor Rödbeta

 

 

Beta Foderbeta (Beta vulgaris var. alba)

Foderbeta är en variant av betor som ger stora rötter. Har använts både som foder och mat till människor. De varierar i utseende se följande modeller  DigitaltMuseum . Sorten på bilden är Röd Echendorf och den är mycket god och smakar som en rödbeta.

 

Beta Sockerbeta (Beta vulgaris var. altissima)
Sockerbeta är vår yngsta kulturväxt. Under 1700 -talet upptäckta man att det fanns socker i betorna men det tog ett tag innan man lyckades framställa sockret ur betorna så att det blev lönsamt.
Äldre sort är ”Gammal Svensk sockerbeta” NGB24084.
mer info Sockerbeta – Wikipedia

 

Jordärtskocka (Heliantus tuberosus)
Jordärtskocka härstammar från Nordamerika och kom till Europa på slutet av 1500-talet och till Sverige under 1600-talet. Sorten Bianca blommar med gula blommor.
Mer info Jordärtskocka – Wikipedia

 

 

Kålrot ( Brassica napus)
Man tror att kålrot uppstod spontant någon gång på 1600-talet i en bondes kålland i Finland. Moderplantan var en rova och faderplantan kål.
Äldre sorter från Östergötland är Östgöta (NGB13803) och Östergyllen (NGB17913)
Mer info Kålrot - Portal for spiseplanter (growingdiversity)

 

 

Morot (Daucus carota sativus)
Ursprungligen kommer moroten från Afganistan där vilda former med vita och röda rötter växte. Den oranga moroten började att odlas i Holland på 1600-talet. Sorterna Early Nantes och höstmoroten St Valery odlades på 1880-talet i Sverige.
Mer info Morot – Wikipedia

 

Palsternacka (Pastinaca sativa)
På 1400-talet kom palsternackan till Sverige. Det finns en vild variant som gärna växer utmed vägkanter. Sorten Student fanns i frökatalogerna på 1880-talet.
Mer info Palsternacka

 

Pepparrot (Armoracia rusticana)
Man tror att pepparroten har sitt ursprung i Turkiet. I södra ryssland har man odlat pepparrot i 2000 år och på 1400-talet kom den till Norden. Från 1500-talet till 1920-talet odlades mycket pepparrot i Enköping. Numera sker odlingen i Halland. Mer info Pepparrot – Wikipedia

 

 

Rova. (Brassica rapa ssp rapa)
Rova har används av människan i ca. 4000 år och har odlats i Norden i århundranden. Under 1200 och 1300-talet är de omnämnda i svenska landskapslagar. Sorten Korova NGB20374 är en gammal sort och används både som mat och foder.

Rova - Portal for spiseplanter (growingdiversity) 

 Inf om korova.pdf